Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Misiuni efectuate, în contextul avertizărilor de vreme severă

Ieri după-amiază, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente, după ce zona Odorheiu Secuiesc s-a aflat sub incidența unei avertizări de fenomene meteorologice periculoase COD PORTOCALIU, în intervalul orar 15:40 - 16:40.

Pe durata manifestării avertizării meteorologice de vremea rea, la nivelul ISU Harghita a fost activată grupa operativă, fiind înștiințate comitetele locale pentru situații de urgență în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative necesare.

În urma ploilor cu aspect torențial, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat cu tehnică specifică pentru evacuarea apei acumulate, fiind inundate 3 subsoluri ale unor blocuri de locuințe de pe Aleea Teilor și strada Rakoczi Ferenc și pivnița unei case de locuit, situată pe strada Bisericii, în municipiul Odorheiu Secuiesc.

La momentul acesta, nu mai sunt situații de urgență cauzate de vremea rea care să impună intervenția operativă a echipajelor ISU Harghita.

Având în vedere faptul că judeţul nostru se află astăzi, 22 iunie a.c., începând cu ora 06.00, sub atenționare cod galben de ploi și vijelii, până diseară, la ora 23:00, echipajele de pompieri salvatori harghiteni sunt pregătite să intervină în sprijinul populației din zonele care pot fi afectate.

RECOMANDĂRI:

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store, precum şi prin intermediul Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro.

                             COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE