Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Mereu la datorie

Noaptea trecută, 12/13 iunie 2018, vremea nefavorabilă - caracterizată de intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie, ploi abundente, grindină de dimensiuni mici şi medii,  descărcări electrice - a produs efecte în judeţul nostru.

Trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni au intervenit, pe tot parcursul nopţii, pentru îndepărtarea a 25 de arbori căzuţi pe DN 13B, DN 12C şi DJ 138, precum şi pentru degarea a 2 stâlpi de lemn şi un cablu de telefonie căzuţi pe căile de transport. În această dimineaţă, s-a acţionat pentru îndepărtarea unui copac căzut pe liniile de electricitate, telefonie şi cablu în cartierul Florilor din municipiul Gheorgheni.

În această perioadă au fost emise 3 atenționări meteorologice nowcasting, care au vizat manifestarea fenomenelor periculoase imediate.

Având în vedere că meteorologii au emis o atenţionare cod galben de inundaţii, descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină care vizează şi judeţul nostru, pentru perioada 13 iunie, ora 14:00 – 15 iunie, ora 08:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al judeţului Harghita rămâne mobilizat pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență.

 RECOMANDĂRI:

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

                             COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE