Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Rezultatele concursurilor „Prietenii pompierilor” şi „Cu viaţa mea, apăr viaţa!” - ediţia 2018

         Vineri, 25 mai 2018, Baza Sportivă din comuna Tulgheș a fost gazda desfășurării etapelor judeţene ale concursurilor şcolare „Prietenii pompierilor” şi „Cu viaţa mea, apăr viaţa!”

            La startul competiţiilor, organizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, Primăriei comunei Tulgheș, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tulgheș și Crucii Roșii Harghita, s-au aliniat 24 de echipaje (dintre care 15 la concursul cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Prietenii pompierilor” şi 9 la cel cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea, apăr viaţa!”). Având în spate o tradiție de zeci de ani, aceste concursuri prezintă interes pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal din județul Harghita.

          Concurenţii au susţinut două probe, teoretică şi practică. La concursul „Prietenii pompierilor”, proba teoretică a constat în rezolvarea unui chestionar cu zece întrebări din domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor. La proba practică, elevii şi-au arătat îndemânarea şi viteza, sub semnul fair-play-ului, la pista cu obstacole şi la ştafeta de 400 de metri, tot cu obstacole. Toţi elevii participanţi la concurs au dovedit, atât prin modul în care s-au pregătit pentru concurs, cât şi prin modul în care s-au comportat pe parcursul competiţiei, că sunt PRIETENII POMPIERILOR!

         La concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea, apăr viaţa!”, proba teroretică a constat în rezolvarea unui chestionar cu 15 întrebări din domeniul protecţiei civile. Apoi, concurenţii au trebuit să demonstreze că ştiu să acorde primul ajutor în caz de dezastre, să folosească mijloacele de protecţie individuală, să cunoască măsurile de protecţie, comportare şi intervenţie adecvate factorilor de risc generatori de situaţii de urgenţă, în cadrul probelor „Transportul asistat al unei persoane accidentate, aşezată pe targă, pe distanţa de 50 m” şi „Deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat”. 

          În cadrul festivității de premiere, câştigătorii au fost răsplătiţi pentru eforturile lor cu premii constând în diplome, cupe şi medalii, clasamentul general prezentându-se astfel:

„CU VIAŢA MEA, APĂR VIAŢA!” - concurs cu tematică de protecţie civilă                   

                   CICLUL GIMNAZIAL (clasele V-VIII)

LOCUL I – Şcoala Generală „Sf. Ilie” din Toplița

LOCUL II – Școala Generală „Andrei Șaguna” din Toplița

LOCUL III – Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc

                    CICLUL LICEAL (clasele IX-XI)

LOCUL I – Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc

LOCUL II – Liceul „Miron Cristea” din Subcetate

LOCUL III – Liceul Tehnologic din Corbu

,,PRIETENII POMPIERILOR”– concurs cu tematică de prevenire a incendiilor

                    ECHIPAJ FETE

LOCUL I – Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie” din Toplița

LOCUL II – Şcoala Gimnazială „Sf. Andrei” din Sărmaș

LOCUL III – Şcoala Gimnazială „Dr. Lukacs Mihaly” din Plăieşii de Jos

                    ECHIPAJ BĂIEŢI (MIXT)

LOCUL I – Şcoala Gimnazială „Dr. Lukacs Mihaly” din Plăieşii de Jos

LOCUL II – Şcoala Gimnazială din Tulgheș

LOCUL III – Şcoala Gimnazială „Aprily Janos” din Praid.

          Prin organizarea acestor concursuri se urmărește promovarea unor atitudini și comportamente adecvate în cazul producerii unor situații de urgență și totodată stimularea spiritului civic în rândul tinerei generații.

         Au fost acordate diplome de excelență organizatorilor, corpului de arbitri din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, domnului inspector școlar general adjunct, Glodeanu Cristinel-Fănel, domnului primar al comunei Tulgheș, Vancu Marcel și șefului Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Tulgheș, Bortis Zsolt-Peter.

       Felicitări tuturor echipelor participante, pentru pregătirea și dăruirea demonstrată, profesorilor coordonatori care i-au îndrumat, partenerilor noștri, și nu în ultimul rând, organizatorilor!

                               COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE