Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Bilanţul misiunilor - Minivacanţa 1 Mai

Cinci incendii şi 31 intervenţii SMURD – bilanţul minivacanţei de 1 mai

În perioada 29.04 – 01.05.2018, echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Oltul” Harghita au acţionat pentru stingerea a 4 incendii de vegetaţie uscată şi litieră pădure, în urma cărora au fost afectate aproximativ 10 hectare de vegetaţie uscată, resturi în urma exploatării forestiere (doborâturi) şi litieră pădure, astfel:

În data de 29 aprilie a.c., la ora 1420, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu de litieră, pe marginea căii ferate, în localitatea Sândominic. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (un ofiţer şi 10 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Miercurea-Ciuc şi Punctului de lucru Bălan, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, ardeau 0,20 ha litieră, lângă calea ferată. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Sândominic şi Tomeşti (44 pompieri civili, cu două autospeciale), acesta fiind lichidat la ora 1800. Intervenţia a fost dificilă, din cauza terenului accidentat şi greu accesibil. În urma incendiului, a ars litieră pe o suprafaţă de circa 1 ha. Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de un foc în aer liber, în urma folosirii intenţionate a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

În aceeaşi zi, la ora 1443, prin dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat un alt incendiu de litieră pădure foioase (fag), pe o parcelă aparţinând Composesoratului Tomeşti, în zona Greces, Sândominic. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardeau circa 1 ha litieră şi doborâturi la nivelul solului, cu pericol de propagare la întreaga pădure de foioase. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, fiind folosite dispozitivele individuale de stingere a incendiilor de pădure, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Sândominic şi Voşlăbeni (24 pompieri civili, cu o autospecială), acesta fiind lichidat la ora 1805. În urma incendiului, a ars litieră pe o suprafaţă de circa 1 ha. Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de un foc în aer liber, în urma folosirii intenţionate a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

În data de 30 aprilie a.c., la ora 1159, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu pe o păşune împădurită, în zona Jolotca, comuna Ditrău. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (un ofiţer şi 9 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni şi Gărzii de intervenţie nr. 2 Topliţa, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi două autospeciale complexe de primă intervenţie. La sosirea echipajelor de intervenţie, ardeau resturi în urma exploatării forestiere şi vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de circa 4 ha, existând pericol de propagare, din cauza vântului puternic. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Ditrău, Remetea, Lăzarea şi Sărmaş (17 pompieri civili, cu trei autospeciale şi două motopompe), precum şi 12 lucrători de la Ocolul Silvic Topliţa şi Ocolul Silvic Privat Gheorgheni şi 15 cetăţeni, acesta fiind lichidat la ora 1920. În urma incendiului, au ars resturi în urma exploatării forestiere, pe circa 4 ha, vegetaţie uscată şi pădure pe o suprafaţă de aproximativ 4 ha, fiind afectaţi 300 de arbori la baza tulpinii şi circa 1.000 puieţi de molid din regenerare naturală. Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de un foc deschis în spaţii deschise. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 40.000 lei.

Tot luni, 30 aprilie a.c., la ora 1510, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unei arderi necontrolate, în comuna Corbu. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 3 Corbu, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea vegetatie uscată, pe o suprafaţă de circa 350 mp. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 1605. În urma incendiului, a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 350 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

Echipajele de pompieri militari au acţionat, de la începutul lunii aprilie 2018 şi până în prezent, pentru stingerea unui număr de 22 arderi necontrolate, fiind afectate aproximativ 25 hectare vegetaţie uscată, 3 ha vegetaţie uscată şi pădure, 2 ha litieră, 4 ha resturi în urma exploatării forestiere, 12 brazi molid, 1.100 puieţi molid din regenerare naturală, 40 ml gard. Având în vedere că statistica specifică acestei perioade relevă o creștere a numărului de incendii, în special pe fondul igienizărilor de sezon, le reamintim cetățenilor că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de până la 6.000 lei.

În data de 30.04.2018, la ora 0558, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din comuna Ditrău, strada Puskas Tivadar. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (6 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Gheorgheni, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta în bucătăria şi dormitorul casei, cu pericol de propagare la întreaga locuinţă. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Ditrău (4 pompieri voluntari cu o autospecială de intervenție), acesta fiind lichidat la ora 0650. Alimentarea autospecialelor s-a efectuat cu ajutorul motopompei transportabile din dotarea autospecialei, din pârâul Puskas Tivadar. În urma incendiului au ars: mobilierul din bucătărie şi dormitor, o maşină de spălat şi un aragaz; s-au deteriorat două uşi, trei ferestre şi tencuiala de pe pereţi. Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de un foc deschis în spaţii închise. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 50.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 15.000 lei.

În perioada 27.04.2018 - 01.05.2018, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 31 intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 12 intervenţii, din care șapte în municipiul reşedinţă de judeţ, una în comuna Leliceni, una în satul Bârzava, comuna Frumoasa, una în comuna Lunca de Sus şi câte una în Băile Tuşnad şi Băile Harghita; S.M.U.R.D. Gheorgheni – o intervenţie în staţiunea Lacu Roşu; S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 6 intervenţii, din care 4  în municipiul Odorheiu-Secuiesc şi două în comuna Zetea; S.M.U.R.D. Topliţa – 7 intervenţii, din care 5 în municipiul Topliţa, una în comuna Subcetate şi una în comuna Gălăuţaş, iar S.M.U.R.D. Corbu – 5 intervenţii, din care 4 în comuna Tulgheş şi una în Corbu. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 33 persoane (29 adulţi şi 4 copii). S-a acordat primul ajutor calificat în cazul unui accident rutier, cinci intervenţii au fost în cazul unor intoxicații, tot cinci în cazul unor afecțiuni medicale, iar 20 de intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme asistate de echipajele SMURD.

În continuare, pompierii salvatori harghiteni rămân mobilizați pentru a acționa cu operativitate în sprijinul semenilor.

                              COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE