Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Pompierii salvatori harghiteni mereu la datorie

Peste 100 de pompieri militari harghiteni vor fi, zilnic, la datorie de Paşte. Verificări pe linia prevenirii incendiilor la biserici şi unităţi de cazare, în Săptămâna Mare

             În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, pompierii militari harghiteni au derulat recunoaşteri în teren şi controale de prevenire a situaţiilor de urgenţă la lăcaşurile de cult de rit ortodox unde vor fi organizate slujbe religioase, la care se preconizează afluenţă mare de participanţi, precum şi la spaţiile de cazare din incinta ansamblurilor mănăstireşti. Astfel de activităţi de control şi recunoaşteri au avut loc, ieri şi astăzi, 4 şi 5 aprilie a.c., la Catedrala Ortodoxă din municipiul Miercurea-Ciuc, Bisericile Ortodoxe din municipiul Odorheiu Secuiesc, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru Mureşului, Biserica Ortodoxă din Bălan, precum şi la Mănăstirea „Sf. Ilie” şi Parohia Ortodoxă din municipiul Topliţa.

            Inspectorii de prevenire au avut în atenţie dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, respectiv de acces cu autospecialele de stingere, utilizarea corectă a instalaţiilor electrice şi posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul unui incendiu.

            Pe timpul acţiunilor preventive, au fost instruiţi preoţii şi personalul clerical asupra modalităţilor practice de coordonare a evacuării enoriaşilor, dar şi asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcaşelor. Acţiunile de verificare vor continua până sâmbătă, iar în Noaptea de Înviere vor fi operaţionalizate şi dislocate mai multe echipaje de intervenţie la bisericile şi mănăstirile unde este aşteptat un număr mare de persoane.

            Totodată, în aceste zile au fost efectuate controale la centre comerciale, dar şi la unităţi de cazare turistică sau alte spaţii publice, pentru identificarea şi remedierea potenţialelor nereguli privind securitatea la incendiu, având în vedere că în perioada sărbătorilor aceste obiective sunt frecventate de un număr mare de utilizatori.

            Pe linie operativă, zilnic, în perioada Paştelui, sunt mobilizaţi, la nivelul judeţului Harghita, peste 100 de pompieri militari cu autospeciale de stingere a incendiilor şi autospeciale de descarcerare, fiind pregătiţi să răspundă prompt nevoilor comunităţii, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Urgenţele medicale şi acordarea primului ajutor calificat vor fi asigurate prin intermediul celor 5 echipaje SMURD, disponibile zilnic, la nivelul subunităţilor de intervenţie.

            RECOMANDĂRI PENTRU SĂRBĂTORI ÎN SIGURANȚĂ:

- manifestarea prudenței cu lumânările şi candelele aprinse, în timpul derulării slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau părului;

- evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

- menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior, dacă a fost depășită capacitatea construcției;

- parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

            Cu speranţa respectării acestor recomandări, urăm tuturor cetăţenilor harghiteni sărbători în linişte şi siguranţă!

                              COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE