Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Bombă de aruncător descoperită la Hodoşa

Astăzi, 15.03.2018, la ora 0846, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre descoperirea unui element de muniţie rămasă neexplodată, în şanţul din curtea unui cetăţean, în satul Hodoşa, comuna Sărmaş. La faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul ISU „Oltul” Harghita, care a identificat muniţia ca fiind o bombă de aruncător calibru 82 mm. S-a executat o misiune de ridicare, transport, depozitare muniţie, în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare. Aceasta este a doua misiune de asanare a muniţiei rămasă neexplodată, executată de specialiştii pirotehnişti în cursul acestei săptămâni, în aceeaşi comună.

În acest context, având în vedere pericolul la care sunt expuşi cetăţenii care descoperă muniţii şi elemente de muniţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al județului Harghita reaminteşte populaţiei principalele reguli ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite:

  • să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, fără a le atinge ori a schimba poziţia acestora;
  • să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
  • să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă.

    În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

  • accesul persoanelor şi animalelor;
  • executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
  • aprinderea focului deschis;
  • executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
  • circulaţia vehiculelor.

Pirotehniştii harghiteni le reamintesc cetăţenilor că, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească şi să nu le mişte. Aceştia sunt sfătuiţi să anunţe Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” sau Poliţia prin apelul unic de urgenţă 112.

De asemenea, reamintim cetăţenilor faptul că

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

                             COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE