Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Pompierii militari harghiteni intervin în zonele afectate de fenomenele hidrologice periculoase

Pompierii militari harghiteni intervin la această oră pentru evacuarea apei din subsolurile unor case din comunele Păuleni-Ciuc, Suseni, Sânsimion și din 5 anexe gospodărești inundate pe strada Mureșului, din Toplița.

Ieri, 13 martie, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei, cu ajutorul motopompelor transportabile din dotarea autospecialelor, pe străzile Primăverii și Szek din municipiul Miercurea-Ciuc, unde au fost afectate de inundații o casă, o pivniță și o curte, iar în municipiul Gheorgheni, pe strada Fabrica de Cărămidă, unde au fost inundate o casă și șase curți. Aici, alături de pompierii militari au intervenit și echipaje ale SVSU Gheorgheni, cu un buldoexcavator, pentru săparea canalului de scurgere.

Alte probleme s-au semnalat în comunele Lăzarea, Suseni, Remetea, unde zeci de curți au fost inundate în urma topirii zăpezii și a precipitațiilor care au dus la formarea unor torenți și la ieșirea din matcă a unor pâraie, la fața locului intervenind pompierii civili din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. La Lăzarea, două persoane au fost salvate de pompierii voluntari dintr-un autoturism surprins de viitură, pe un drum comunal din localitate.

La această oră, situația din teren este monitorizată de echipaje de pompieri din cadrul Detașamentelor Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni, care împreună cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență vor evalua pagubele produse de inundații.

Recomandăm cetățenilor din zonele vizate de avertizări hidrologice să respecte recomandările autorităţilor, să nu se deplaseze în zone inundate, iar în cazul pătrunderii apei în locuințe să decupleze întrerupătorul general de energie electrică și să deconecteze aparatele electrice.

De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze din timp cu privire la situația căilor de comunicație pe care le vor parcurge. În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

                             COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE