Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

IN MEMORIAM Colonel (r) BRAIC EUGEN

„Existăm vremelnic prin ceea ce luăm din jur, dar vom trăi veşnic prin ceea ce dăruim”.

          A plecat dintre noi prea devreme, dar vor dăinui peste timp onorurile propriei sale conştiinţe morale, fiind un camarad apreciat de colegii de armă în mijlocul cărora şi-a petrecut o bună parte din viaţă.

        Colonel (r) BRAIC EUGEN s-a născut la data de 1 martie 1955, în localitatea Toplița din judeţul Harghita, unde a şi urmat, între anii 1962-1974,  Şcoala Generală și Liceul Teoretic. După absolvirea cursurilor liceale, face primii pași spre o lungă carieră militară în arma pompierilor.

            În anul 1974 a fost admis la Şcoala Militară de Ofiţeri Pompieri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1977, an în care i s-a acordat primul grad, de locotenent. Începând cu data de 20.08.1977, a fost repartizat la Grupul de Pompieri al judeţului Harghita, unitate în cadrul căreia și-a desfășurat întreaga activitate. Ulterior, a absolvit Facultatea de Științe Economice, profilul Turism-Servicii, din cadrul Universității „George Barițiu” Brașov și cursul postuniversitar „Managementul instituțiilor publice” – Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Transilvania” din Brașov. Timp de doi ani, între 1977-1979, a fost numit locţiitorul comandantului la Compania de Pompieri Odorheiu Secuiesc, iar, între anii 1980-1983, a fost comandantul acestei companii. În perioada 1983-2001 a îndeplinit mai multe funcții: inspector principal II, ofițer principal II, șef Birou Logistică, ofițer principal I şi şeful Inspecţiei de Prevenire a Incendiilor. Din anul 2001 a fost șef de Stat Major la Grupul de Pompieri al judeţului Harghita, iar în urma reorganizării instituției, din data de 15.12.2004 a fost prim-adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita, fiind dedicat aceluiaşi domeniu de activitate până la trecerea sa în rezervă, la data de 31.03.2009.

            De-a lungul anilor, şi-a îndeplinit atribuţiile cu dăruire şi profesionalism, dând dovadă de spirit de responsabilitate şi devotament faţă de arma căreia i-a jurat credinţă. Pentru seriozitatea și profesionalismul său, pentru viața militară ireproșabilă și merituoasă, a fost recompensat cu semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru ofițeri, pentru 25 de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregătirea profesională. A fost un foarte bun camarad, având relaţii deosebite cu toţi colegii săi, care, acum, îi deplâng dispariţia fulgerătoare.

            În urma sa rămân neconsolaţi soţia, Lucica, şi cei doi copii ai săi, Eugen și Claudiu, spre care ne îndreptăm gândurile noastre de alinare şi mângâiere, acum, în ceas de grea încercare şi nemărginită suferinţă.

            În faţa acestei triste despărţiri, comanda și întreg personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita exprimă sincere condoleanţe familiei îndurerate, căreia ne alăturăm cu multă compasiune, împărtăşind durerea şi păstrând vie amintirea unui bun camarad.

                                              Odihnească-se în pace!