Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

28 FEBRUARIE – Ziua Protecţiei Civile din România – 85 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România –

În data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita sărbătoreşte 85 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 “Regulamentul Apărării Pasive în România”. De-a lungul acestei perioade, slujitorii acestei arme s-au aflat permanent acolo unde semenii noştri au fost în suferinţă, ameninţaţi de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale, care s-au produs, din nefericire, tot mai des, afectând întregul cuprins al ţării.

               Pentru marcarea acestui moment aniversar, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Oltul” al județului Harghita a organizat o serie de evenimente menite să familiarizeze opinia publică cu sorgintea acestei structuri, misiunile la care au participat, de-a lungul timpului, componenţii acesteia, precum şi priorităţile instituţionale ancorate prezentului.

               Chiar de ziua armei, astăzi, 28 februarie a.c., deși condițiile meteo nu sunt favorabile, județul nostru aflându-se sub incidența unui cod portocaliu de ger, instituţia a păstrat, totuși, tradiția organizării acțiunii „Ziua Porţilor Deschise”. Această activitate s-a derulat în intervalul orar 10.00-14.00, în toate subunitățile de intervenție din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Corbu și Bălan, prilej cu care cei interesaţi, au avut posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste din județ participă la misiunile de salvare, modul de utilizare a acesteia, precum şi materiale de informare preventivă specifice tipurilor de risc.

            De asemenea, premergător Zilei Protecției Civile, au avut loc activităţi de informare preventivă privind conştientizarea copiilor asupra riscurilor prezente în comunitate, specifice judeţului nostru, popularizarea măsurilor specifice de prevenire a manifestării acestora şi a regulilor de comportare în caz de dezastre în două școli: Școala Gimnazială „Sf. Andrei” din Sărmaș și Școala Generală „Andrei Șaguna” din municipiul Toplița, lecțiile fiind susținute de specialiștii Inspecției de prevenire: mr. Heremciuc Ana-Viorica și sg.maj. Irache Mirela, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Sărmaș și Toplița.  

               Tot astăzi, începând cu ora 10,00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita din strada Iancu de Hunedoara, nr. 8, a avea loc un simpozion cu tema „28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”, în cadrul căruia s-au prezentat me­sajele aniversare primite de la Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, precum și semni­fi­caţia Zilei de 28 Februarie, în contextul evoluţiei isto­rice. Cu această ocazie a avut loc un moment festiv în cadrul căruia 3 subofițeri, care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportare demnă, au fost înaintați în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad: la gradul de plt.adj. – plt.maj. Mariciuc Romeo-Petruț, plt.maj. Stan-Pop Florinel și plt.maj. Toderiu Denis-Constantin.

               Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

               O populaţie mai bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. În continua sa perfecţionare şi modernizare, Protecţia Civilă rămâne o componentă importantă a forţelor de apărare a ţării destinată să asigure protecţia populaţiei şi a bunurilor materiale, salvarea răniţilor, acordarea primului ajutor, limitarea şi lichidarea urmărilor atacurilor din aer şi participarea la înlăturarea urmărilor unor calamităţi. În acest moment putem afirma că Protecţia Civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii şi un element de bază al societăţii moderne.

** *

               Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative ale celor două componente de bază - pompieri şi protecţie civilă - pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte.

               De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

               COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE