Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Retrospectiva intervenţiilor din ultima zi a anului 2017 şi primele zile ale Noului An

În data de 31.12.2017, la ora 0027, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la un autoturism, pe strada Arany Janos din orașul Cristuru-Secuiesc. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, incendiul se manifesta la compartimentul motor, habitaclu și caroseria unui autoturism, acesta fiind afectat în proporție de 60%. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu 10 pompieri civili din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cristuru-Secuiesc și Asociației Pompierilor Voluntari Villam-Fulger, acesta fiind lichidat la ora 0130. În urma incendiului a ars partea frontală a autoturismului, compartimentul motor, habitaclu, 2 anvelope, instalația electrică, caroseria, parbrizul și geamurile laterale. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor/cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 5.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 4.000 lei.

Sfârșitul de an a fost umbrit de un eveniment nefericit – un caz de asistență persoane la un apartament din municipiul Toplița, al cărui proprietar nu mai răspundea la apelurile telefonice din partea rudelor. Intervenția a fost solicitată prin dispeceratul integrat ISU –SAJ Harghita, la ora 1312. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, cu o autospecială de intervenție, care, după deblocarea ușii apartamentului, a găsit în dormitorul locuinței o persoană decedată – proprietarul apartamentului - M.M.C., în vârstă de 54 de ani.

Cu cinci minute înainte de trecerea în Noul An, la ora 2355, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la acoperișul unei anexe gospodărești din municipiul Miercurea-Ciuc, strada Primăverii. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (9 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul era localizat de către proprietar și vecini și nu prezenta pericol de propagare la alte dependințe. S-au luat măsuri pentru stingerea incendiului, precum și pentru îndepărtarea fânului din podul construcției, incendiul fiind lichidat la ora 0035 . În urma incendiului au ars câteva zeci de kg de fân. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs în urma manipulării necorespunzătoare a artificiilor, petardelor. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 40.000 lei, din fericire pierderile materiale fiind minore, circa 50 lei.

În data de 01.01.2018, la ora 1743, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la un container pentru colectarea hainelor folosite, în cartierul Bucin din municipiul Gheorgheni. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea interiorul containerului, cu pericol de propagare la un autoturism parcat în imediata apropiere. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 1800. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de țigară în urma fumatului în locuri neprotejate corespunzător. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 30.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 400 lei.

La ora 2317, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din satul Turdeni, comuna Șimonești. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (10 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la casa de locuit, pe o suprafață de aproximativ 50 mp. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu SVSU Cristuru-Secuiesc (5 pompieri civili cu o autospecială de intervenție), acesta fiind lichidat la ora 0230. În urma incendiului au ars: casa de locuit, în totalitate, pe o suprafață de circa 50 mp, mobilierul din cele două camere, aparate electrocasnice, îmbrăcăminte. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scânteile din soba metalică, fără acumulare de căldură, în urma modului greșit de aprindere cu benzină. Pierderile materiale au fost evaluate la aproximativ 8.000 lei.

La ora 2348, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din municipiul Gheorgheni. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea din coșul de fum al centralei termice, cu pericol de propagare la acoperișul casei. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum și pentru protecția acoperișului locuinței, acesta fiind lichidat la ora 0030. Din fericire, în urma incendiului a ars doar funinginea din coșul de fum, neînregistrându-se pagube materiale. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scânteile din coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 300.000 lei.

În data de 02.01.2018, la ora 1926, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la un transformator electric în localitatea Sâncrăieni. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea un transformator electric pe un stâlp de înaltă tensiune. S-au luat măsuri pentru izolarea și asigurarea zonei până la sosirea unui echipaj specializat de la SC Electrica SA, intervenția finalizându-se la ora 1951 .

În data de 03.01.2018, la ora 0224, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din localitatea Păuleni-Ciuc. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea coșul de fum aferent centralei termice cu încălzire pe lemne, cu pericol de propagare la anexa gospodărească din vecinătate. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 0320. Din fericire, în urma incendiului a ars doar funinginea din coșul de fum, neînregistrându-se pagube materiale. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scânteile din coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 200.000 lei.

În perioada 31.12.2017 - 03.01.2018, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 18 intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 4 intervenţii, din care trei în municipiul reşedinţă de judeţ și una în stațiunea Harghita-Băi; S.M.U.R.D. Topliţa – 1 intervenţie în municipiu; S.M.U.R.D. Corbu – 2 intervenţii în stațiunea Borsec; S.M.U.R.D. Gheorgheni – 5 intervenţii, din care două în municipiu, una în comuna Suseni, una în comuna Ciumani și una pe DN 13B – comuna Joseni, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 6 intervenţii, din care 4 în municipiul Odorheiu-Secuiesc, una în comuna Zetea și una în satul Liban.

Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 18 persoane adulte şi doi copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul unui accident rutier, 13 intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, dintre care trei pe pârtiile de schi, două intervenţii au fost în cazul unor intoxicații și două în cazul unor afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD.

 COMPARTMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE