Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Faza zonală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă

În perioada 26 – 28 iulie 2017, pe Stadionul Municipal din Odorheiu-Secuiesc și la sediul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, se va desfăşura etapa a III-a, Zonală, a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă.

În acest an, etapa interjudeţeană a competiţiei, cu tematică de pompieri, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita. Concursul se va desfășura între echipele inspectoratelor pentru situații de urgență ale județelor Brașov, Sibiu, Mureș, Covasna și Harghita.

Câştigătorii acestei etape interjudețene se vor califica în finala naţională a concursului și vor fi aleși în urma timpilor pe care îi vor obține la cele patru probe de „foc”, care compun competiţia: „Scara de fereastră”, „Pista cu obstacole pe 100 metri”, „Ştafeta 4 x 100 metri” şi „Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”, fiecare dintre acestea presupunând multă pricepere, antrenament, viteză de reacţie şi, nu în ultimul rând, multă îndemânare.

Concursul este structurat, astfel:

- în data de 26 iulie, începând cu ora 15:00, cele cinci loturi reprezentative se vor întâlni la sediul Detașamentului de Pompieri Odorheiu-Secuiesc, situat pe str.Vulturului, nr.12, în cadrul unei ședințe tehnice, unde va fi stabilită ordinea de intrare în concurs și va fi prezentat regulamentul competiției. De asemenea, în cadrul acestei întâlniri vor fi omologate și materialele de concurs;

         - în data de 27 iulie, pe Stadionul Municipal Odorheiu-Secuiesc, în intervalul orar 09:00–09:30, va avea loc festivitatea de deschidere a competiției. La acest eveniment sunt invitați să participe prefectul județului Harghita, președintele Consiliului Județean Harghita, primarul municipiului Odorheiu-Secuiesc și președintele Asociației Profesionale a Pompierilor Civili din județul Harghita. Începând cu ora 09:30, se va desfășura, la sediul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, proba „Scara de fereastră”. În cea de-a doua parte a zilei, în intervalul orar 14:00 – 16:00, pe Stadionul Municipal Odorheiu-Secuiesc se va desfășura proba „Pista cu obstacole pe 100 m”;

       - în data de 28 iulie, pe Stadionul Municipal Odorheiu-Secuiesc, începând cu ora 09:00, se vor desfășura probele „Ștafeta 4 x 100m” și „Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”, iar la ora 14:00 va avea loc festivitatea de premiere și de încheiere a competiției.

Desfăşurarea concursului va fi asigurată de o brigadă de arbitri formată din personal din cadrul I.S.U.„Oltul” Harghita, coordonată de un arbitru general, desemnat din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă se organizează în fiecare an, în perioada iunie - septembrie, şi au ca obiectiv fundamental dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă. Probele de concurs sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaţionale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internaţional de Prevenire şi Stingere a Incendiilor.

                                             COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE