Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Două incendii provocate de trăsnet și un accident rutier, în acest weekend

În data de 21.07.2017, la ora 1812, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească (grajd cu șură) în satul Nădejdea, comuna Mihăileni. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (8 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 200 mp, acoperișul fiind deja ars. S-a acționat pentru localizarea și stingerea incendiului, precum și pentru protejarea clădirilor învecinate, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Mihăileni și Frumoasa (30 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă și spumă) și 15 cetățeni, incendiul fiind lichidat la ora 0200. Intervenția s-a desfășurat cu dificultate din cauza cantității foarte mari de fân depozitate și a aglomerării clădirilor din zonă. S-a dispus măsura solicitării de la Primăria Mihăileni a unui utilaj cu cupă de încărcare, cu ajutorul căruia s-a facilitat degajarea elementelor de construcție incandescente și a cantității mari de fân. În urma incendiului au ars: grajdul cu șură, în totalitate și circa 50.000 kg de fân depozitat în șură. Cauza probabilă a incendiului a fost trăsnetul, ce a dus la aprinderea lemnului. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, 14 animale și bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 100.000 lei.    

În data de 22.07.2017, la ora 0924, dispeceratul integrat ISU – SAJ a fost anunţat despre producerea unui accident rutier pe DE 578, pe raza localității Ditrău. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (7 subofiţeri) din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD. La sosirea echipajelor, autoturismul implicat în accidentul rutier, avariat în proporție de 80%, era răsturnat, ambele persoane fiind ieșite din mașină. Șoferul autoturismului – S.O., în vârstă de 49 de ani, a suferit leziuni ușoare și a refuzat transportul la spital. Celălalt pasager – Ț.A., de 45 de ani a fost preluat de un echipaj SAJ și transportat la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate. S-au luat măsuri pentru repunerea autoturismului pe roți și deconectarea bornelor de pe acumulator, intervenția finalizându-se la ora 1025.

În data de 23.07.2017, la ora 1854, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească (grajd cu șură) în localitatea Ciucsângeorgiu. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (9 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenție, ardea grajdul cu șură, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. S-a acționat pentru localizarea și stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Ciucsângeorgiu (10 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă și spumă) și 20 cetățeni, incendiul fiind lichidat la ora 0010. Alimentarea autospecialelor s-a realizat cu ajutorul a două motopompe transportabile. În urma incendiului au ars: grajdul cu șură, cu învelitoare din țiglă, în proporție de 80%, mobilă veche depozitată în grajd și circa 20 t de fân. Cauza probabilă a incendiului a fost trăsnetul, ce a dus la aprinderea fânului. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 600.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 80.000 lei.    

                                       COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE