Miercurea-Ciuc, Harghita
Iancu de Hunedoara,Nr. 8

Istoric Protectie Civila

La 28 februarie sarbatorim Ziua Protectiei Civile, moment aniversar, data când Regele Carol al II-lea, prin “Înalt Decret Regal nr. 468" a aprobat în anul 1933, Regulamentul Apararii Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejarii populatiei civile, rezultata în urma efectelor devastatoare ale primului razboi mondial, constituind actul de nastere al Protectiei Civile în România, având ca scop sa limiteze efectele bombardamentelor asupra populatiei si resurselor teritoriului, fie asigurându-le protectia directa, fie micsorând eficacitatea atacurilor.
Primele structuri au functionat în cadrul Ministerului de Interne.
Premergator acestui moment, au fost dispuse masuri care sa reglementeze aceste activitati, astfel:
• în 1916 Prefectul Politiei Capitalei emite Ordonanta “Masuri contra atacurilor aeriene” ;
• în 1925 se înfiinteaza “Serviciul apararii contra gazelor din armata româna”;
• în 1929 Decizia Consiliului de Ministrii nr. 231 care aproba “Instructiunile provizorii pentru organizarea protectiei civile contra gazelor” iar în structura Marelui Stat Major se înfiinteaza Organizatia Protectiei Populatiei Civile;
Cu putin timp înainte de începerea celui de-al doilea razboi mondial, se înfiinteaza Comitetul de Coordonare al Apararii Pasive - un fel de stat major actual, care functiona pe lânga Ministerul Aerului si Marinei. În anul 1939, Parlamentul aproba Legea pentru apararea antiaeriana activa si pasiva. Se instituie centre de instructie de aparare pasiva la ministerele Aerului si Marinei, Lucrarilor Publice si Comunicatiilor, Educatiei Nationale, Sanatatii si Asistentei Sociale, Cailor Ferate precum si la fiecare judet, municipiu si oras. În 1942 se înfiinteaza unitati de interventie de protectie civila si detasamente speciale în 6 orase din România.
Protectia populatiei si a valorilor materiale determina, în timpul razboiului, necesitatea înfiintarii unor unitati speciale de aparare pasiva. Unitatile de interventie aveau ca misiuni: prevenirea la timp a populatiei despre apropierea atacului aerian inamic; camuflarea cât mai bine posibil a obiectivelor terestre de vederea aeronavelor; limitarea efectelor bombardamentelor inamicului; asigurarea ridicarii si îngrijirii ranitilor sau victimelor gazate; înlaturarea bombelor neexplodate si dezamorsarea acestora; stingerea sau limitarea marilor incendii; ridicarea si înlaturarea marilor darâmaturi; repararea imobilelor avariate de incendii sau bombardamente; ridicarea de tabere pentru evacuati si sinistrati sau pentru adapostirea materialelor. Tot în aceasta lege se prevede introducerea “orei de aparare pasiva”, saptamânala, în programele facultatilor si scolilor de orice fel, institutiilor si stabilimentelor de stat sau particulare, societatilor si asociatiilor.
La 18 februarie 1943 se organizeaza Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului prin Instructiunile nr.440, se stabilesc structura organizatorica si misiunile apararii pasive, luând fiinta Comandamentul Apararii Pasive, cu rolul de a pregati, îndruma, controla si conduce toate operatiile de aparare pasiva, precum si de a instrui personalul de încadrare si populatia pe baza legilor, regulamentelor, deciziilor ministeriale, ordonantelor publice si tuturor dispozitiilor si ordinelor privind apararea antiaeriana pasiva a teritoriului.
Tot în 1943, ia fiinta, Corpul Special de Interventie, destinat a interveni în centrele bombardate de inamic, pentru înlaturarea bombelor neexplodate si dezamorsarea lor, stingerea si limitarea marilor incendii si înlaturarea marilor darâmaturi din întreprinderi, repararea imobilelor avariate de incendii si bombardamente, constructia de baracamente si ridicarea de tabere pentru sinistrati, evacuati si materiale. În iarna anului 1951 se înfiinteaza Centrul de Instructie al armei, care avea menirea de a pregati si perfectiona cadrele si personalul civil pentru diferite functii si specialitati în protectia civila.

Prin decretul nr.24 din 17 ianuarie 1952, se înfiinteaza Apararea Locala Antiaeriana, prin adoptarea “Regulamentului Apararii Locale Antiaeriene”, si ia fiinta Comandamentul Apararii Locale Antiaeriene în cadrul Ministerului de Interne, care era organizat în state majore de aparare locala antiaeriana la nivelul regiunilor, raioanelor si ca servicii specializate la nivelul localitatilor si agentilor economici.
Cutremurul din 4 martie 1977 pune la grea încercare armata si, în cadrul acesteia, apararea locala antiaeriana. Actionând zi si noapte, arma noastra a contribuit la salvarea de vieti omenesti, înlaturarea avariilor tehnologice si distrugerilor. Este bine sa ne amintim ca atunci au fost înregistrati 1.570 morti, 113.000 raniti, 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate, iar 35.000 familii au ramas fara adapost. Valoarea pagubelor provocate de seismul din 4 martie 1977 s-a ridicat la peste doua miliarde de dolari (la pretul din acel an).

În 1978 Apararea Locala Antiaeriana îsi schimba denumirea în aparare civila, prin Legea nr.2 privind apararea civila în Republica Socialista România si Decretul nr.140 privind organizarea activitatilor pentru prevenirea, limitarea si înlaturarea urmarilor dezastrelor, atributiile acesteia fiind diversificate, apar alte structuri organizatorice si misiuni adecvate, iar unitatile si formatiunile de aparare civila trec din subordinea Ministerului de Interne în cea a Ministerului Apararii Nationale. Orientarea spre misiuni specifice la dezastre devine evidenta si tot mai clara, abia dupa anul 1990, când acestea devin dominante. În anii `80 activitatea apararii civile a fost orientata spre pregatirea întregii populatii pentru diferite situatii de risc. S-au alcatuit planuri de protectie si interventie în situatii complexe si s-au desfasurat numeroase exercitii de aparare civila.