INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „OLTUL” AL JUDEȚULUI HARGHITA

O intervenție relevantă, în acest sens, a fost desfășurată de pompierii militari harghiteni în ultima zi a anului trecut, 31.12.2019, în comuna Mereşti. Atunci, pompierii din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Mereşti şi Lueta, au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Din nefericire, în interiorul casei, o persoană (bărbat, 74 ani) a fost găsită decedată, de echipajele de stingere. Acesta nu este un caz izolat, din păcate, vârstnicii fiind principalele victime ale incendiilor la locuințe. La nivel naţional, în primele 11 luni ale anului 2019, cele mai multe decese s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 70 de ani (91 victime).

Prin respectarea măsurilor de prevenire, aceste situații pot fi evitate. Aveți grijă de părinții și bunicii voștri!

ATENŢIE! Cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon sau la izbucnirea incendiilor.

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!                                        

                                                                                  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE